top of page

VILLA AHLBERG

Historiallinen päärakennus maalaisidyllin keskellä

Tilausravintola Villa Ahlberg sijaitsee Keski-Uudellamaalla, Pohjois-Tuusulassa Vanhan Jokelantien varressa. Tila on entistä Tuusulan Pappilan kirkkoherran virkataloa. 1910-luvun alussa rakennettu jugend-henkinen päärakennus on saneerattu ja aloitti toimintansa juhlatalona vuoden 2011 alussa.

 

Tiloja vuokrataan sekä yksityisiin perhejuhliin että yritysten ja yhteisöjen edustus-, koulutus- ja kokouskäyttöön.

Villa Ahlbergin piha-alueen historiallinen tunnelma ja täydellinen rauha ovat osa juhlapaikan ainutlaatuisuutta. 

Laaja ja monipuolinen tilakokonaisuus

Kilometrin mittaisen Lehmusvaarankujan päässä mäen päällä sijaitsee ylväs päärakennus Villa Ahlberg. Päärakennuksen ympärillä avautuu laaja tilakokonaisuus, piha-alue ja peltoaukea. Usean hehtaarin piha-alueella on jäljellä 1800-luvun rakennuskannasta suuri riihirakennus ja juhlakäytössä nykyisin oleva luhtiaitta sekä viinikellarina terasseineen toimiva vanha maakellari. 

Uudempi hirsisauna ja juhlakäyttöön muunnettava raunionavetta ovat tulevaisuudessa myös vieraiden käytössä.
 

Villa Ahlberg tekee yhteistyötä lähialueen eri taitelijoiden ja käsintaitajien kanssa.

Ahlbergiin on suunniteltu esimerkiksi oma keraaminen astiasto.

Tutustu astiastoihin ja yhteistyökumppaneihin täällä.

Pöytä on katettu jugend-henkiseen valoisaan juhlatilaan.
Lampaat laiduntavat aitauksessa. Taustalla näkyy vanha aittarakennus.

Lampaat luonnonlaitumella

Villa Ahlbergin pihapiirissä tilan hakamailla laidunsivat vuosisatain ajan niin lehmät, lampaat kuin hevosetkin. Tilan perinnebiotooppityyppejä ovat muun muassa kedot, niityt, hakamaat ja metsälaitumet. Vanhoilla laidunmailla aloitettiin perinnebiotooppien kunnostustyöt ja laiduntaminen uudestaan keväällä 2021.

Hoidon tavoitteena on kulttuurimaiseman säilyttäminen ja palauttaminen. Oikein mitoitetun laidunnuksen myötä alueen maaperä köyhtyy vähitellen ja perinteiset niittylajit saavat jälleen elintilaa. Yhtenä hoidon tavoitteena on myös mahdollisten vieraslajien torjunta.

 

Lampaat toimivat alueen perinnebiotooppien maisemanhoitajina, sillä lammas on erinomainen laiduntaja ja tärkeä osa kulttuurimaisemaa. Olemme myös halunneet vaalia harvinaistuvien alkuperäisrotujen säilymistä. Tämän myötä luonnonlaitumillamme laiduntavatkin suomenlampaat ja kainuunharmakset.

 

Alueella on Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen maatalousluonnon monimuotoisuuden ja maiseman hoitosopimus. Lisäksi olemme mukana Ympäristöministeriön Helmi-elinympäristöohjelmassa, jonka tarkoituksena on vahvistaa luonnon monimuotoisuutta ja palauttaa taantuvia luontotyyppejä.

Lampaat

Sukutilan historia ja tulevaisuus

Perheemme vanha sukutila on sijainnut vuodesta 1681 lähtien Tuusulassa. Lehmusvaaran tila siirtyi nykyiselle sukupolvelle 1980-luvulla. Oltuaan suvun hallinnassa 1900-luvun alusta lähtien, jolloin päättyi ajanjakso Tuusulan pappilan torppareina.

2000-luvun koittaessa Lehmusvaaran tilan 1910-luvulla rakennetulle komealle jugend-päärakennukselle lähdettiin kehittämään uutta elämää ja näin kehittyi Villa Ahlberg. Päärakennus saneeraustyöt jatkuivat yli 20 vuoden ajan, palauttaen päärakennus loistoonsa.
 

Tilallamme viljellään edelleen maata ja kasvatetaan lampaita. Osana monimuotoisuustyötä, tilalla harjoitetaan myös mehiläistarhausta.

Villa Ahlbergin juhla- ja kokouskäyttöä kehitetään edelleen ja siihen oleellisena osana kuuluu ympäristön monimuotoisuudesta huolehtiminen. 

Pieni tyttö katsoo kameraa kohti lammasaidan edessä. Aidan takana on lampaita.
bottom of page